İngiltere hükümeti 'ikinci sınıf vatandaşlığı' yasalaştırıyor

İngiltere'de sivil toplum kuruluşları, parlamentoda görüşülen Uyruk ve Sınırlar Yasa Tasarısının, sadece mültecileri hedef almakla kalmayıp aynı zamanda ikinci sınıf vatandaşlığı yasalaştıracağını savunuyor.

Dünya - 3 yıl önce

Londra

İngiltere'de parlamentoda görüşülmekte olan Uyruk ve Sınırlar Yasa Tasarısı, başka ülkelerle aile bağı olanların İngiliz vatandaşlıklarının ellerinden alınmasını içeren düzenleme nedeniyle tepki çekiyor. Sivil toplum kuruluşları, tasarının sadece mültecileri hedef almakla kalmayıp aynı zamanda ikinci sınıf vatandaşlığı yasalaştıracağını savunuyor.

Avam Kamarasındaki görüşmelerin ardından Lordlar Kamarasına gönderilen Uyruk ve Sınırlar Yasa Tasarısı, düzensiz yollarla İngiltere'ye ulaşan herkese hapis cezası verilmesini öngörüyor.

Mültecileri taşıyan küçük teknelere müdahale eden yetkilileri olası cezai işlemlerden muaf tutan bir maddeye de yer verilen düzenlemenin, geri itmeler sırasında ölümlere yol açabileceği belirtiliyor.

Tasarıya sonradan eklenen bir madde ise sonradan vatandaş olan veya başka ülkelerle aile bağı bulunan İngiliz vatandaşlarının kendilerine haber verilmeden vatandaşlıklarının iptal edilmesinin önünü açıyor. Hükümet, tüm tepkilere rağmen ayrımcı ve ırkçı bulunan madde konusunda geri adım atmıyor.

Tasarının görüşmeleri sırasında muhalefet eleştirilerini dile getirdi. Lordlar Kamarasının İşçi Partili üyesi Richard Rosser, yaptığı konuşmada, tasarının yasalaşması durumunda haklı gerekçelerle İngiltere'ye sığınma talebinde bulunmak üzere gelenlerin cezai işleme tabi tutulacağına işaret etti.

BM'nin Mülteci Sözleşmesi'nin hayatları veya özgürlükleri tehdit edildiği durumda mültecilere, yasa dışı girişler nedeniyle ceza verilemeyeceğini hükme bağladığını vurgulayan Rosser, "Eğer tüm ülkeler, sığınma talebinde bulunmak amacıyla yasa dışı yollardan giriş yapanları suçlu bulan bu yaklaşımı benimseyecek olursa tüm uluslararası mülteci koruma sistemi dağılır." dedi.

"Korku tellallığı değil, gerçek"

Muhafazafar Partiden Sayeeda Warsi ise vatandaşlık konusundaki maddeye dikkati çekti. Warsi, "Bu yasalar, milletvekillerini, ailelerini, sevdiklerimizi, arkadaşlarımızı, meslektaşlarımızı kapsama potansiyeline sahiptir. İçimizdeki bazı kişileri de kapsıyor. Bu, bir korku tellallığı değil, bir gerçek." diye konuştu.

İkinci sınıf vatandaşlık

Bazı siyasetçilerin yanı sıra sivil toplum kuruluşları da tasarıya karşı çıkıyor. CAGE adlı sivil toplum kuruluşundan Anas Mustapha, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasarının hükümetin halihazırda sahip olduğu mevcut yetkilere yenisini eklediğini belirtti.

Bu yetkinin hükümete, beyaz olmayanlar, Müslümanlar ve diğer ülkelerle soy bağları olan insanları ikinci sınıf vatandaş yapma imkanı sağladığını kaydeden Mustapha, "Eğer rahat durmazlarsa, belli suçları işlerlerse, belli ülkelere seyahat ederlerse İçişleri Bakanı, vatandaşlıklarını onların ellerinden alabilecek." ifadelerini kullandı.

"Irkçı bir düzenleme"

İngiltere Sih Konseyi Genel Sekreteri Gurpreet Singh, düzenlemenin hükümetin "sorun olduğunu düşündükleri insanlara baskı yapma" imkanı tanıdığını ifade ederek "Şimdi bu durum, o kişinin bir suçlu olduğu veya yanlış bir şey yaptığı anlamına gelmez. Bu kişi başka bir ülkede insan haklarına karşı çıkan biri de olabilir." değerlendirmesini yaptı.

İşçi Partisi İçin Yahudi Sesi adlı kuruluşunun basın sorumlusu Naomi Wimborne-Idrissi ise geçmişte bir kişinin vatandaşlıktan çıkarılabilmesi için o kişinin terör tehdidi veya bunun gibi gerçekten ciddi bir suç işleme potansiyeline sahip olması gerektiğini anımsattı.

Tasarıyla bunun değiştirildiğini kaydeden Wimborne-Idrissi, "Ama şimdi, görüşlerini veya siyasi faaliyetlerini beğenmedikleri bir kişiyi istenmeyen kişi olarak tanımlayabilecekleri bir konumdalar. Ayrıca neredeyse yalnızca siyah veya kahverengi tenli insanlara uygulanacak. Bu yüzden derinden ırkçı ve beraberinde ikinci sınıf veya bir tür ikinci kademe toplum oluşturma tehlikesini getiriyor." dedi.

Tasarı, Lordlar Kamarasındaki görüşmelerin tamamlanmasının ardından yeniden Avam Kamarasına gönderilecek. Düzenleme, Avam Kamarasının olası değişiklik önergelerini oylamasının ardından Kraliçe'nin onayıyla yasalaşacak.

Haftanın Öne Çıkanları

Lionel Messi koronavirüse yakalandı

2022-01-02 15:29 - Spor

Diyarbakır’da 2022 yılının ilk bebeği 'Muhammed Geylani' oldu

2022-01-01 00:59 - Gündem

Milli Piyango Yılbaşı Çekilişi Sonuçları ve Sıralı Tam Liste| MPİ 2022 Amorti Rakamları Sorgulama

2021-12-31 21:22 - Gündem

Bakan Kurum: Bizim tüm projelerimizin başında ülkemizi depreme hazırlama seferberliğimiz geliyor

2022-01-06 16:10 - Ekonomi

AB 2022’de savunma, enerji, ekonomik iyileşme ve aşı ihracatı konularına yoğunlaşacak

2022-01-01 11:29 - Dünya

İskenderun'da şehit aileleri 'Kesişme: İyi ki varsın Eren' filmini izledi

2022-01-01 19:07 - Gündem

Kazakistan'da protestocular Nazarbayev'in heykelini yıkmaya çalıştı

2022-01-05 18:22 - Dünya

2021'de 174,3 milyon ton ihracat gerçekleştirildi

2022-01-03 16:53 - Ekonomi

Filistin: İslam ülkeleri ABD’nin İsrail’le normalleşme baskılarını reddediyor

2022-01-05 18:44 - Dünya

TİM Başkanı İsmail Gülle: 2021'de 174,3 milyon ton ihracat gerçekleştirildi

2022-01-03 16:59 - Ekonomi

İlgili Haberler

GSO-MEM SANAYİNİN YEŞİL DÖNÜŞÜMÜNE ÖNDERLİK EDİYOR

20:12 - Dünya

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ 177 ÖĞRENCİYİ DAHA UMREYE GÖNDERİYOR

22:00 - Dünya

SANKO ÜNİVERSİTESİ KLİNİK ARAŞTIRMALAR ETİK KURULU FAALİYETE GEÇTİ

14:33 - Dünya

KADIN ŞOFÖR İSTİHDAMINA DESTEK

14:15 - Dünya

GAZİANTEP’İN HAYLAN KABAĞI REÇELİ, COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALDI!

13:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Mardinlilerin Bayramda ki buluşma adresi MAREV

20:54 - Gündem

TAHMAZOĞLU VATANDAŞLARLA BAYRAMLAŞTI

20:53 - Gündem

ŞAHİN: “ÇEVRE BİZE MİRAS DEĞİL, EMANETTİR”

20:52 - Yaşam

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci’den Ramazan Bayramı Mesajı

11:33 - Gündem

OSB Başkanı Şimşek’ten Bayram Mesajı

11:32 - Gündem