Avrupa'nın çatı kaplaması Sultan Sazlığı'ndan

Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Sultan Sazlığı'nda zor şartlar altında kesilip işlenen kamışlar, Avrupa ülkelerine çatı yalıtımı ve kaplaması olarak ihraç ediliyor.

Ekonomi - 3 yıl önce

Kayseri

Erciyes Dağı eteklerinde bulunan ve göçmen kuşların uğrak merkezlerinden olan Sultan Sazlığı'nda sulak alanda yetişen yaklaşık 4 metre uzunluğundaki kamışların hasadı, köylüler tarafından yapılıyor.

Develi ilçesi Sindelhöyük Mahallesi ile Sultan Sazlığı Milli Parkı çevresinde yaşayan vatandaşlar zorluklara aldırış etmeden hasat ettikleri kamışları, bir süre dinlenmesi için araziye getiriyor. Büyük emeklerle toplanan kamışlar, makinelerle temizlenip kullanım alanına göre ayrıştırıldıktan sonra kurutuluyor.

Yöre halkı için geçim kaynağı haline gelen kamışlar, başta Avrupa ülkelerine olmak üzere çatı yalıtımı için ihraç edilirken, yurt içinde de turistik bölgelerde sahil kenarlarında gölgelik olarak kullanılıyor.

Kamış ticareti yapan işletmenin sahibi Musa Tuna, AA muhabirine, büyük oranını Sultan Sazlığı bölgesinden temin ettikleri kamışları ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerine sattıklarını söyledi.

Kamışın hasadı ve işlemesinin yaklaşık 6 ay zahmetli bir şekilde devam ettiğini belirten Tuna, "Her yıl kasım ayının 15'inde kesim sezonu açılır. Kamış yetiştikten sonra kesilmeye başlar, daha sonra depomuza gelir, sınıflandırılır, kullanım alanına göre istiflenir ve paketlenir." dedi.

Türkiye'de bu işi yapan birkaç bölgeden biri olduklarını, kamışları dünyanın dört bir tarafına ulaştırdıklarını dile getiren Tuna, şöyle devam etti:

"Kamışların işlenmesi için önce soğuğu yemesi lazım. Bu malzeme soğuğu yedikten sonra ağaçlaşma dönemine girer. Kış aylarında hasat ettiğimiz kamışları, bahara kadar işliyoruz. Kamışlar sazlıktan geldikten sonra burada piramit haline getiriliyor. Burada biraz soğuk havada bekliyor. Çünkü hem kesmeden önce hem de piramit haline getirildikten sonra soğuğu yemesi gerekiyor. Bekledikten sonra tekrar temizlenerek işleme giriyor ve standart ölçülere getiriliyor. Bu sırada hatalı olanlar çıkarılıyor. Ayrıca depomuzda hasır örüyoruz."

Avrupa'ya 300 bin bağ kamış ihraç edildi

Kuralık dolayısıyla son yıllarda bölgedeki kamışlık alanda rekolte kaybına uğramalarına rağmen geçen sene önemli bir ihracat rakamına ulaştıklarını vurgulayan Tuna, şöyle konuştu:

"Biz genelde Avrupa pazarına ürün veriyoruz. İngiltere, Almanya, Hollanda gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. Buralarda özellikle kamışlar çatı kaplamada kullanılıyor. Böyle tercih edilmesinin sebebi ise kamışın kışın sıcak, yazın serin tutma özelliğinin olması. Bir nevi ısı yalıtımı görevi görüyor. Öte yandan gölgelik olarak da kullanılıyor. Son yıllarda kuraklık nedeniyle azalma var. Geçen sene 300 bin bağ kamış yurt dışına ihraç ettik ve 250 bin avro gelir elde etmiştik. Bu yıl da 200 bin bağ civarında ihracat yapmayı bekliyoruz. Yurt içinde de Ege, Akdeniz, Marmara gibi turistik bölgelere satış yapıyoruz. Buralarda ise sahil kenarlarındaki plajlarda ve yazlıklarda gölgelik olarak değerlendiriliyor."

Haftanın Öne Çıkanları

'Magnezyum eksikliği psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir'

2021-11-11 15:03 - Sağlık

Deprem anında panik içinde böyle kaçıştılar

2021-11-17 17:52 - -

TBMM'ye yeni dokunulmazlık dosyaları sevk edildi

2021-11-13 00:09 - Politika

"Aşı karşıtları bir ömür boyu vicdan azabı çekecekler"

2021-11-11 13:44 - Gündem

Zorunlu Deprem Sigortası bulunan meskenler için azami teminat tutarı 320 bin TL'ye yükseltildi

2021-11-17 10:23 - Ekonomi

Ailesi samuray kılıcıyla katledilen Başak Cengiz’in odasının kapılarını açtı

2021-11-12 14:01 - Gündem

Bursalı genç kadın Endonezya'ya gelin gitti

2021-11-12 18:09 - Gündem

Loç Vadisi sonbahar renkleriyle ziyaretçilerini bekliyor

2021-11-14 12:35 - Yaşam

Dünya ve Türk halterinin unutulmaz ismi: Naim Süleymanoğlu

2021-11-17 11:09 - Spor

'Minimal invaziv kapak cerrahisi açık kalp ameliyatına göre daha avantajlı'

2021-11-18 10:49 - Sağlık

İlgili Haberler

Kadoil’den Yatırım Hamlesi: Yeni İstasyonlar, Güçlü Transferler, Verimlilik Odaklı Büyüme

18:49 - Ekonomi

“Güneydoğu’nun 2 aylık hububat ihracatı  588,1 milyon dolar”

13:17 - Ekonomi

GSO MART AYI MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

13:11 - Ekonomi

Suriye İhracatı Celal Kadooğlu’ndan Sorulacak

12:57 - Ekonomi

Dünya’da ayçiçek yağına artan talebi Türk ihracatçılar karşılıyor

20:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Gaziantep’te Mardinlilerin Bayramda ki buluşma adresi MAREV

20:54 - Gündem

TAHMAZOĞLU VATANDAŞLARLA BAYRAMLAŞTI

20:53 - Gündem

ŞAHİN: “ÇEVRE BİZE MİRAS DEĞİL, EMANETTİR”

20:52 - Yaşam

GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci’den Ramazan Bayramı Mesajı

11:33 - Gündem

OSB Başkanı Şimşek’ten Bayram Mesajı

11:32 - Gündem